iStock_000074152475_Full

Massage

Waarom massage heilzaam is

Onderzoekster dr. Field, die verbonden is aan de medische universiteit van Miami, leidt een onderzoekinstituut dat massage bestudeert. Haar team heeft aangetoond dat drie sessies van dertig minuten massage per week bij vrouwen met borstkanker de productie van stresshormonen afremden en het percentage NK-cellen vergrootten. (NK = natural killer cellen, dit zijn cellen die contact maken met abnormale cellen en deze doden). De vrouwen hadden na de eerste sessie minder fysieke pijn en ze voelden zich veel rustiger.

 


 

Massage is één van de beste totale lichaamsbehandelingen die door middel van een holistische of complementaire benadering, positief kan bijdragen aan onze gezondheid. Het is een heilzame therapie voor lichaam en geest.
 

Het abc van massage

Ademhaling:                                                                                                                                                                    Als specifieke lichaamsdelen zoals de ribbenkast, gemasseerd worden, zorgt die beweging ervoor dat de ribbenkast zich uitzet en dat de ademhaling dieper en langzamer wordt. Diep in-, en uitademen voorziet het hele stelsel van zuurstof en daardoor krijgt elke cel letterlijk voeding. Massage geeft lucht en ruimte en geeft verlichting bij klachten zoals astma en bronchitis.

 

 Blijheid:  
Een juiste en op de persoon afgestemde massage heeft tot gevolg dat het lichaam "stofjes" aanmaakt waar een mens blij van wordt. Het gaat dan om oxytocine. Oxytocine is een hormoon en een neurotransmitter. Een hoog niveau van oxytocine geeft een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving en het zorgt ervoor dat het lichaam sneller tot rust komt. De energie neemt toe en daardoor zit je beter in je vel. Ook heeft het een angstreducerende werking. Nog een bijkomend voordeel is dat het een gevoel van verzadiging geeft bij eten. Al met al voel je dus een stuk blijer.

 

 Circulatie: 
Word je gemasseerd? Dan verbetert de doorbloeding van je spieren. Gevolg? Er ontstaat een toestroom van vers bloed, zodat pijnlijke spieren warmer worden en zich weer kunnen ontspannen. Vooral voor mensen met een zittend leven, die weinig kunnen bewegen of éénzijdig bewegen is een circulatieverbeterende massage zeker aan te bevelen. Menigeen zit veel achter de computer of beweegt onvoldoende en zal stijve spieren hebben, wat zich kan vertalen in ongemak in de bovenrug, en een slechte houding. Door een speciale manier van massage, kunnen schouderklachten, tintelingen of een doof gevoel worden voorkomen of kunnen klachten worden verlicht.

 

Detox: 
Het lymfestelsel zorgt voor de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam en heeft een goede bloedcirculatie nodig om efficiënt te functioneren. Afhankelijk van de reden waarom iemand gemasseerd wil worden, kan de aandacht ook liggen op het spijsverteringssysteem en zo de dikke en de dunne darm aanzetten om afvalstoffen los te laten. Het is verbazend hoeveel spanning wij opslaan in onze buik. Een goede aanraking zal ook het emotionele systeem "ontgiften" en ervoor zorgen dat emotionele spanning en bezorgdheid losgelaten kunnen worden.

 

Energie: 
Ieder mens reageert anders en elke vorm van massage is afgestemd op de behoeften of klachten van de persoon. Iemand op een juiste manier aanraken is een hele kunde. Als dat op een bekwame en professionele manier gebeurt zal de ander zich als vanzelf geaccepteerd voelen. De behandeling als geheel helpt het zenuwstelsel (parasympatische stelsel) om tot rust te komen en de stofwisseling te optimaliseren. Als het neuro-hormonale systeem in balans is, zal de energie optimaal stromen.

 

Fun:
Omdat het prettig en ontspannend is even niets te hoeven en alleen maar te ontvangen.

 

G t/m Z:
Van gezichtsmassage tot zolen van de voet...zonnig aanbevolen.

 

Massagetechnieken lees meer