iStock_000000953299_Full

Wat u zelf kunt doen

Lifestyle

Wat we zelf kunnen doen aan onze gezondheid

We kunnen ons beschermen

Als het mogelijk is vermijd industriële chemische producten:

  • Lucht kleren die uit de stomerij komen
  • Vermijd pesticiden en insecticiden
  • Vermijd chemische schoonmaakmiddelen
  • Vermijd aluminium op de huid
  • Vermijd parabenen in cosmeticaproducten
  • Vermijd producten die oestrogenen of andere hormonen bevatten
  • Vermijd voorverpakt voedsel
  • Vermijd alle deodorants die aluminium bevatten
  • Vermijd flalaten
  • Vermijd roken of rookgelegenheden

We kunnen vermijden

Niet gebruiken of reduceren tot het minimum:

  • Vermijd suiker
  • Vermijd geharde plantaardige vetten
  • Vermijd rood vlees
  • Vermijd frites, snacks, chips, borrelhapjes
  • Vermijd bewerkt vlees
  • Vermijd levensmiddelen met een hoge glycemische index (suiker en patentbloem)
  • Vermijd alle gezoete dranken, voorverpakte sappen en frisdranken
  • Vermijd alcohol
  • Vermijd fastfood
  • Vermijd overgewicht


Eten om gezond te blijven


Dagelijks bewust eten en leefregels in acht nemen
tegen kanker

Eiwitten

  • Vis, met name: haring, makreel, zalm, ansjovis, krillolie, sardientjes (in olijfolie)
  • Biologisch vlees
  • Biologische eieren
  • Peulvruchten (linzen, erwten, bonen, kikkererwten)
  • Biologische soja

Granen en zetmeel producten

  • Meergranenbrood, gist- en zuurdesembrood
  • Zilvervliesrijst
  • Zoete aardappel, yam
  • Peulvruchten (linzen, erwten, bonen, kikkererwten)
  • Combinaties van haver, zemelen, lijnzaad, rogge, gerst en spelt

Groenten

  • Biologische groenten van het seizoen
  • Winter: kool, spruitjes, bloemkool, broccoli, boerenkool, winterpeen, witlof, uien, prei,
          rode bieten, knoflook, etc.
  • Voorjaar en Zomer: groene bladgroenten, worteltjes, tomaten, aubergine, lente ui, knoflook, paprika,
          rode peper, komkommer, etc.
  • Paddestoelen: shiitake, champignons

Kruiden en specerijen

  • Appelazijn, zeezout
  • Bieslook, peterselie, mint, tijm, oregano, basilicum, rozemarijn, dille
  • (Deze kruiden zijn heel goed zelf te zaaien)
  • Knoflookachtigen: knoflook, ui, prei, sjalotjes, bieslook
  • Kaneel
  • Gember
  • Curcuma

 Vetten

  • Olijfolie
  • Lijnzaadolie
  • Tarwekiemolie
  • Roomboter (heel dun gesmeerd)
  • Levertraan (Vit. D)
  • Verse vis: zalm, kabeljauw, sardientjes

Vruchten 

  • Klein fruit: bramen, bessen, aardbeien, kersen, frambozen
  • Citrusvruchten: sinaasappel, mandarijn, citroen, grapefruit
  • Dadels en vijgen
  • Abrikozen, rozijnen, pruimen
  • Appels en peren
  • Walnoten, hazelnoten, pecannoten, amandelen

Dranken

  • Kruidenthee: pepermunt-, brandnetel-, kamille-, rozenbottelthee
  • Bambu koffie of andere moutkoffie
  • Gezuiverd water (eventueel met schijfje citroen)
  • Groene thee
  • Thee van gember