Lifestyle
Wat we zelf kunnen doen aan onze gezondheid
We kunnen ons beschermen
Als het mogelijk is vermijd industriële chemische producten:
- Lucht kleren die uit de stomerij komen
- Vermijd pesticiden en insecticiden
- Vermijd chemische schoonmaakmiddelen
- Vermijd aluminium op de huid
- Vermijd parabenen in cosmeticaproducten
- Vermijd producten die oestrogenen of andere hormonen bevatten
- Vermijd voorverpakt voedsel
- Vermijd alle deodorants die aluminium bevatten
- Vermijd flalaten
- Vermijd roken of rookgelegenheden
We kunnen vermijden
Niet gebruiken of reduceren tot het minimum:
- Vermijd suiker
- Vermijd geharde plantaardige vetten
- Vermijd rood vlees
- Vermijd frites, snacks, chips, borrelhapjes
- Vermijd bewerkt vlees
- Vermijd levensmiddelen met een hoge glycemische index (suiker en patentbloem)
- Vermijd alle gezoete dranken, voorverpakte sappen en frisdranken
- Vermijd alcohol
- Vermijd fastfood
- Vermijd overgewicht
Eten om gezond te blijven
Dagelijks bewust eten en leefregels in acht nemen
tegen kanker
Eiwitten
- Vis, met name: haring, makreel, zalm, ansjovis, krillolie, sardientjes (in olijfolie)
- Biologisch vlees
- Biologische eieren
- Peulvruchten (linzen, erwten, bonen, kikkererwten)
- Biologische soja
Granen en zetmeel producten
- Meergranenbrood, gist- en zuurdesembrood
- Zilvervliesrijst
- Zoete aardappel, yam
- Peulvruchten (linzen, erwten, bonen, kikkererwten)
- Combinaties van haver, zemelen, lijnzaad, rogge, gerst en spelt
Groenten
- Biologische groenten van het seizoen
- Winter: kool, spruitjes, bloemkool, broccoli, boerenkool, winterpeen, witlof, uien, prei,
rode bieten, knoflook, etc. - Voorjaar en Zomer: groene bladgroenten, worteltjes, tomaten, aubergine, lente ui, knoflook, paprika,
rode peper, komkommer, etc. - Paddestoelen: shiitake, champignons
Kruiden en specerijen
- Appelazijn, zeezout
- Bieslook, peterselie, mint, tijm, oregano, basilicum, rozemarijn, dille
- (Deze kruiden zijn heel goed zelf te zaaien)
- Knoflookachtigen: knoflook, ui, prei, sjalotjes, bieslook
- Kaneel
- Gember
- Curcuma
Vetten
- Olijfolie
- Lijnzaadolie
- Tarwekiemolie
- Roomboter (heel dun gesmeerd)
- Levertraan (Vit. D)
- Verse vis: zalm, kabeljauw, sardientjes
Vruchten
- Klein fruit: bramen, bessen, aardbeien, kersen, frambozen
- Citrusvruchten: sinaasappel, mandarijn, citroen, grapefruit
- Dadels en vijgen
- Abrikozen, rozijnen, pruimen
- Appels en peren
- Walnoten, hazelnoten, pecannoten, amandelen
Dranken
- Kruidenthee: pepermunt-, brandnetel-, kamille-, rozenbottelthee
- Bambu koffie of andere moutkoffie
- Gezuiverd water (eventueel met schijfje citroen)
- Groene thee
- Thee van gember